Foliumzuur beschermt tegen aderverkalking.

Zeker twintig procent van de Europese bevolking zou er verstandig aan doen, vanwege een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, voortaan elke dag steevast foliumzuur in te nemen. Foliumzuur, een voedingsvitamine, verlaagt aantoonbaar het risico op aderverkalking en geeft bescherming aan daardoor bedreigde wanden van bloedvaten, zelfs bij een al aanwezig te hoog cholesterolniveau.Tot die aanbeveling komen wetenschappelijk onderzoekers van het Academisch Ziekenhuis te Utrecht (AZU) na een studie bij een groep van enige tientallen mensen met een erfelijk verhoogde cholesterolspiegel in het bloed (hypercholesterolaemie). 
De studie werd uitgevoerd op verzoek van de Nederlandse Hartstichting te Den Haag. De Hartstichting meent dat foliumzuur een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de voortijdige sterfte van jaarlijks 50.000 Nederlanders door hart- en vaatziekten.
Volgens prof.dr. T.J. Rabelink, die de studie door de afdeling interne geneeskunde van het AZU leidde, is nu voor het eerst aangetoond dat foliumzuur ook een beschermende werking heeft tegen hart- en vaatziekten: "Omdat het de functie van de vaatwand verbetert." Een te hoog gehalte cholesterolgehalte vergroot de kans op het ontstaan van deze aandoeningen aanmerkelijk.Professor Rabelink: "Vetdeeltjes in de voeding, zeker wanneer frequent veel vet gegeten wordt, zorgen ervoor dat een aanwezig stikstofoxyde producerend enzym in de wanden van de bloedvaten slecht gaat functioneren. Daardoor treedt uiteindelijk atherosclerose (aderverkalking) op. Foliumzuur blijkt in staat het beschermingsmechanisme van de vaatwand te herstellen, zo is ons nu gebleken."

Volgens Rabelink en zijn collega-onderzoekers leidt de studie tot nog een andere conclusie: "De gemiddelde mens in dit deel van de wereld heeft een te laag foliumzuurgehalte in het bloed. Het 'westerse' dieet is daar een van de oorzaken van. Door simpele toediening van foliumzuur kan dit tekort worden opgeheven. De deelnemers aan ons onderzoek kregen 5 milligram foliumzuur gedurende vier weken.

New England Journal of Medicine en Physicians Weekly (sept. 1999).

 

 

    Printen