Haem in rood vlees en darmkanker.

Niet het vet maar het bestanddeel haem blijkt in rood vlees de boosdoener voor een verhoogd risico op dikkedarmkanker. Zuivel kan beschermen tegen deze schadelijke effecten van haem op de darmwand. Dat blijkt uit een onderzoek van drs. A. Sesink die daarop deze maand promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bekend was al dat het eten van rood vlees, zoals rund- en varkensvlees, de kans op dikkedarmkanker kan verhogen. Men nam aan dat dit door het vetgehalte of door zwartgeblakerde delen kwam. "Maar de grote aantallen mensen met dikkedarmkanker bevestigden deze theorie niet, omdat weinig mensen grote hoeveelheden hiervan binnenkregen", zegt Sesink. De promovendus ontdekte na onderzoek bij ratten dat voeding met veel haem de darmwand beschadigt. Haem zorgt voor het zuurstof en elektronentransport in vlees. Het gehalte haem is in rood vlees tien keer zo hoog als in wit vlees zoals kip. Sesink ontdekte dat door haem het lichaam versneld nieuwe darmcellen aanmaakt waarna uiteindelijk poliepen en tumoren in de darm kunnen ontstaan. Vetrijke voeding had die uitwerking niet. Tegelijk kwam Sesink erachter dat calciumrijke voeding, zoals zuivel, de darmwand tegen de schadelijke effecten van haem beschermt. Het was uit epidemiologisch onderzoek bij mensen al bekend dat calciumrijke producten het risico op darmkanker zouden verlagen. "Uit mijn studie blijkt dat die bescherming ook voor haem geldt. Calcium bindt zich aan haem waardoor het niet meer oplost in de darm en de wand niet meer irriteert. Ook vermindert het de snelheid van deling van darmcellen."
Overigens is dé oorzaak van dikkedarmkanker nog niet bekend. Men gaat ervan uit dat er meerdere oorzaken zijn zoals een gebrek aan gevarieerde voeding en genetische factoren. Zowel bij mannen als vrouwen staat dikkedarmkanker op de tweede plaats wat betreft sterfte aan kanker. (Arnhemse Courant - 2001-02-08)

 

 

    Printen