Forse groei van gebruik voedingssupplementen 

Het gebruik van voedingssupplementen en gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen verdubbelt zich de komende vijf jaar. Dat is de verwachting van prof. dr. ir. G. Schaafsma, directeur van TNO Voeding.
Momenteel gebruikt een op de vier Nederlanders voedingssupplementen. Vooral het gebruik van multivitamines, al dan niet gecombineerd met mineralen is sterk toegenomen. Ten opzichte van tien jaar geleden is de verkoop met 60 procent gestegen. "De gezondheidsbevordering richt zich op het in stand houden van een goede gezondheid, op verlaging van de kans op chronische ziekten en op verbetering van lichaamsfuncties", zei Schaafsma gisteren in Zeist.
Vroeger had het gebruik van vitamines het doel om ziektes op afstand te houden. Volgens Schaafsma is er bij de groeiende omzet van voedingssupplementen sprake van een trend die eind jaren tachtig is ingezet: de koopkrachtige senior eist een fitte en wilde oude dag.
Kinderen zijn nu nog de beste klanten. Zij nemen vooral fluor, vitamine A/D en multivitamines. Onder tieners is het gebruik minder dan 10 procent. Bij ouderen stijgt het supplementgebruik. Van de vrouwen tussen de 50 en 65 gebruikt 28 procent, bij de mannen 16 procent. Volgens deskundigen zijn de supplementen ook een middel om ongezond eten te compenseren (Metro - 2001-02-21) 

 

 

    Printen