Huisartsen onder giften bedolven.

Een Nederlandse huisarts krijgt jaarlijks gemiddeld maar liefst zo'n 200 cadeaus van de farmaceutische industrie.
Het overgrote deel van deze giften heeft helemaal niets met gezondheid te maken. Theaterbonnen, een onderwatercamera, een draadloze muis, skisokken en videobanden zijn zomaar enkele voorbeelden van presentjes waarmee artsenbezoekers proberen de doktoren over te halen hun medicijnen aan patiënten voor te schrijven.
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die vindt dat deze berg aan geschenken absoluut niet door de beugel kan. Volgens de organisatie laden artsen die de cadeaus accepteren, de schijn op zich dat ze zich hierdoor laten beïnvloeden bij het schrijven van recepten.
Om erachter te komen hoeveel giften de farmaceutische industrie weggeeft om hun medicijnen aan de man te brengen, hebben twee huisartsen een half jaar lang bijgehouden wat zij aan reclamefolders, cadeaus en uitnodigingen hebben gekregen. Naast 60 kilo reclamemateriaal ontving één huisarts in de periode van januari tot juli maar liefst honderd cadeaus. De ander kreeg 73 presentjes aangeboden.
De verzameling aardigheidjes bestond onder meer uit een setje bier met glazen, rookmelders, een waterdicht horloge, orthopedische sandalen, een fietskilometerteller, een zakje dropjes, bloemzaadjes en een videoband van Fawlty Towers.
Volgens de Consumentenbond zou het artsen sieren als zij geen cadeaus zouden aannemen, zeker als de giften niets met hun vak te maken hebben. (De Telegraaf, 09-10-01)  

 

 

    Printen