Neusspray kan geheugenproblemen voorkomen.

Een neusspray met vitamine B12 kan geheugenproblemen bij ouderen voorkomen. De Nijmeegse geriater D. van Asselt pleit voor ontwikkeling van zo'n spray, dat in Nederland nog niet bestaat.
Zij promoveert vrijdag aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen op haar onderzoek naar de gevolgen van een vitamine B12-tekort bij oudere mensen. Het was al bekend dat slechte voedingsgewoonten van ouderen geheugenproblemen kunnen veroorzaken door een tekort aan B12. Nu blijkt echter dat een op de vier ouderen die wel goed eten ook een vitaminetekort heeft.
Vitamine B12 komt voor in alle dierlijke producten en vooral in lever, vlees en zuivel. Van Asselt ontdekte dat veel oudere mensen een ontsteking van het maagslijmvlies hebben, een klacht waarmee zij meestal niet naar de dokter gaan. Door de ontsteking worden te weinig eiwitten uit de voeding afgebroken. Als de eiwitten niet worden afgebroken kan de vitamine niet vrijkomen. Dat leidt tot een tekort met gevolgen voor de hersenen. Van Asselt vermoedt dat ook andere maagproblemen een rol spelen in het ontstaan van een vitaminetekort.
Zowel het geheugen als de hersenactiviteit van oudere mensen verbetert aanzienlijk als zij injecties met de bewuste vitamine toegediend krijgen, zo is uit het Nijmeegse onderzoek gebleken. Volgens Van Asselt is het daarom van belang dat alle bejaarde mensen preventief een dreigend tekort aanvullen.
In de Verenigde Staten zijn voedingsmiddelen met extra vitamine B12 op de markt, maar dat is in Nederland verboden. Hier kunnen ouderen nu alleen een multivitaminepreparaat slikken. De geriater toont aan dat een neusspray effectief, pijnloos en goedkoop is. Donderdag spreken wetenschappers uit diverse landen tijdens een symposium in het Brabantse Ravenstein over de uitkomsten van het Nijmeegse onderzoek. (De Telegraaf - 2001-12-11)

 

 

 

    Printen