Voedingssupplementen versterken immuunsysteem van ouderen

NEW YORK, Jan 02 2002(Reuters Health) - Oudere mensen kunnen infecties voorkomen door bepaalde voedingssupplementen te nemen, zegt  Dr.. Kevin P van de High of Wake Forest University School of Medicine in Winston-Salem, North Carolina die een uitgebreid onderzoek leidde over voedingsveranderingen voor oudere volwassenen.
Zijn bevindingen werden gepubliceerd in de december uitgave van de Journal Clinical Infectious Diseases.
Gebaseerd op zijn onderzoek hebben volwassenen ouder dan 65 er voordeel bij dagelijks multivitamines-, mineraal- en andere extra supplementen te nemen. De dagelijkse inname van zink zou 20 milligrammen (mg), aan selenium 100 microgrammen en aan vitamine E 200 mg moeten zijn.
"Beschikbare bewijs stelt dat deze supplementen waarschijnlijk het immuunsysteem zullen verhogen, een veel betere reactie geven op vaccinaties bij gezonde ouderen, en het risico op besmettelijke ziekte in zowel gezonde als zwakke ouderen verminderen," zei hij.
De gepubliceerde gegevens stellen ook dat bejaarde mensen met steeds terugkerende urineweg infecties wellicht baat zouden hebben bij het dagelijks drinken van veenbessensap. "Deze strategie kan in de zorgfaciliteiten op de lange termijn bijzonder voordelig zijn, aangezien dit een manier is om onnodig antibiotica gebruik bij ouderen te verminderen," zegt de onderzoeker.
Hij benadrukte echter, dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn, zoals of sommige voedingsstoffen in een multivitamine of mineraal supplement belangrijker zijn dan anderen of dat één of andere vorm van specifieke vitaminen beter zijn dan andere. "Bijvoorbeeld, zo zijn er vele vormen van vitamine E, maar slechts enkele zijn onderzocht in klinische studies, en zij zullen niet allemaal gelijkwaardig zijn," zei High.
De "juiste dosis" van veel voedingsstoffen is ook nog niet vastgesteld, voegde hij eraan toe. "Sommige vitaminen kunnen bij een bescheiden dosis nuttig en bij hoge dosis schadelijk zijn," zei High. "Bijvoorbeeld,  vitamine A suppletie bleek in twee verschillende grote onderzoeken onder rokers een verhoogd risico op kanker te geven, terwijl vermoed werd dat het risico zou verminderen." Meer studies zijn nodig om subgroepen van bejaarden aan te wijzen die het meest van voedingssupplementen profiteren, voegde hij eraan toe, zoals uiterst zwakke bejaarden of die met longziekte of diabetes

 

 

    Printen