Zink helpt ook groei bij kinderen met sikkel-anemie.

NEW YORK, Feb 08 2002(Reuters Health) - Jonge patiënten met sikkelcel-anemie die vertragingen in hun groei en rijping hebben kunnen van extra zink, een mineraal essentieel voor de groei en ontwikkeling, profiteren volgens onderzoekers.
De de celziekte van de sikkel, soms genoemd de bloedarmoede van de sikkelcel, is een erfelijke voorwaarde die rode bloed cellen om sickle-shaped ertoe brengt te worden, wat het voor de cellen moeilijk maakt door de bloedsomloop overgaan om zuurstof aan de lichaamsweefsels te leveren.
"De bevindingen uit het onderzoek stellen dat kinderen met sikkelcel-anemie extra zink bovenop de gebruikelijke dagelijkse opname moeten nemen." zei Dr. Babette S. Zemel, van het Children's Hospital of Philadelphia.
Vorige studiebevindingen hebben erop gewezen dat extra zink de groei in gezonde kinderen verbetert. Nu  bestudeerden Zemel en haar collega’s het effect in 38 kinderen met sikkelcel-anemie en slechte groei.
Zes (15%) van de kinderen hadden bij de start van het onderzoek lage concentraties zink in hun bloed. De kinderen, in de leeftijd van 4 tot 11 jaar, werden willekeurig uitgekozen om een jaar lang 10 mg elementair zink extra per dag te ontvangen.
Één later jaar, hadden de kinderen die extra zink gehad hadden beduidend grotere verhogingen van lengte, zithoogte, kniehoogte (van de hiel naar de knie) en arm-omtrek dan de andere kinderen in de vergelijkingsgroep,  volgens Zemel in de  American Journal of Clinical Nutrition. 

 

 

    Printen