Zink en foliumzuur voor betere spermakwaliteit.

NEW YORK, Mar 14,2002 (Reuters Health) - De behandeling met foliumzuur en zinksupplementen kan de kwaliteit van het sperma van sommige mensen met vruchtbaarheidsproblemen opheffen, volgens een nieuwe onderzoek. De onderzoekers onder leiding van Dr. Wai Yee Wong van het Universitair Medische Centrum Nijmegen in Nederland bestudeerde ongeveer 100 mensen met vruchtbaarheidsproblemen van onbekende oorzaak, evenals een vergelijkingsgroep vruchtbare mensen. Meer dan 26 weken kregen mensen in beide groepen of dagelijks foliumzuur en zink, of foliumzuur alleen, of alleen zink, of een placebo.
Na behandeling, toonden de mensen met vruchtbaarheidsproblemen die zowel foliumzuur als zink gekregen hadden een 74% verhoging van het aantal normaal sperma en een kleine verhoging van abnormaal sperma. De mensen in de vruchtbare groep hadden kleine verhogingen van spermatelling wanneer zei zowel foliumzuur plus zink, of alleen zink, hadden gekregen. De mannelijke onvruchtbaarheid impliceert veel onderliggende factoren, met inbegrip van genetica. Volgens het team van Wong, heeft dierlijke onderzoek laten zien dat voeding de productie van sperma beïnvloedt, hoewel de belangrijkste voedingsmiddelen onduidelijk blijven. Ook is onbekend of tekorten aan foliumzuur en/of zink risicofactoren zijn voor mannelijke onvruchtbaarheid.
De beide groepen mensen in de studie hadden vegelijkbare waarden foliumzuur en zink in het bloed. Beide voedingsmiddelen zijn wel essentieel bij de normale aanmaak van sperma.
Foliumzuur komt voor in voedsel zoals groene bladgroenten, peulvruchten en sinaasappelen voor. Zink zit in voedsel zoals rood vlees, gevogelte, en graangewassen.
Terwijl de huidige bevindingen aanmoedigend zijn, wijst het team van Wong erop dat het onduidelijk is of de verhoging in de kwaliteit van het sperma zal leiden tot hogere zwangerschappen. Bron: Fertility and Sterility 2002;77:491-498.

 

 

    Printen