Voedsel als witbrood verhoogt kans op borstkanker.

Nieuwe bevindingen laten zien dat een voeding met een hoge glycemische index de kans op borstkanker vergroot. Onderzoekers van het Nationale Kankerinstituut in Aviano (ItaliŽ) voerden een grote casecontrol onderzoek uit met 2569 vrouwen met borstkanker en 2588 vrouwen die voor andere behandelingen in het ziekenhuis waren opgenomen. Alle vrouwen werd gevraagd wat ze aten aan de hand van een lijst van 78 voedingsmiddelen. Op basis hiervan werd de dagelijkse glycemische index berekend.
Gevonden werd dat vrouwen met een voeding met de hoogste glycemische index 40% meer kans hadden om borstkanker te krijgen. In de statistische analyse was rekening gehouden met menopauze, alcoholinname en beweging.  Witbrood bijvoorbeeld heeft een hoge glycemische index en liet een verband zien met borstkanker, terwijl pasta, ook koolhydraatrijk, maar met een lagere glycemische index, geen verband liet zien.
Het verband met borstkanker wordt verklaard doordat voedsel met een hoge glycemische index op den duur leidt tot hogere insulinespiegels (als gevolg van insulineresistentie). Insuline op zijn beurt stimuleert de vorming van insulineachtige groeifactoren, die mogelijk borstkanker stimuleren (05-2002)

 

 

    Printen