Groenten goed voor darm

Een dieet met veel groenten vermindert ook de kans op de variant van darmkanker waarbij er beschadigingen zijn ontstaan in het APC-gen. Dat gen beschermt cellen tegen ontregeling. Dat ontdekte een Wageningse promovenda. Drs Brenda Diergaarde van de afdeling Humane Voeding en Epidemiologie publiceerde een deel van haar promotieproject in de februari-editie van Carcinogenesis. Diergaarde keek naar 184 mensen bij wie artsen dikke darmkanker hadden geconstateerd. Afgezien van hun ziekte waren het ‘normale’ mensen. ,,Ze hadden niet één of andere aangeboren genetische afwijking waardoor ze meer kans op darmkanker hadden’’, zegt Diergaarde. ,,Ze hadden dezelfde kans om ziek te worden als jij en ik.’’ Bij ongeveer 35 procent van de tumoren was het APC-gen beschadigd, bij de overige tumoren niet.
Toen Diergaarde de eetgewoonten van haar proefpersonen vergeleek met die van een controlegroep ontdekte ze dat groenten beschermden tegen beide soorten kanker. Alcohol verhoogde alleen de kans op tumoren met een intact APC-gen, terwijl een dieet met veel vlees, vet en vis de kans op tumoren met een kapot APC-gen verhoogde. Boosdoeners in het laatste geval zijn misschien de giftige stoffen die ontstaan bij het bakken en braden van vlees en vis, de heterocyclische amines.
Jaarlijks constateren artsen in Nederland achtduizend nieuwe gevallen van darmkanker, meestal bij mannen en vrouwen tussen de zestig en zeventig jaar. Het onderzoek van Diergaarde is betaald door de Nederlandse Kankerbestrijding. | W.K. 
(2003) 

 

 

    Printen