Nieuwe voedingsnormen voor Vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur 

In de nieuwe Voedingsnormen wordt de dagelijkse behoefte van foliumzuur voor volwassenen iets verhoogd. Veel Nederlanders krijgen deze hoeveelheid foliumzuur niet binnen met hun voeding. Voor vrouwen met een zwangerschapswens blijft het advies van vier weken vóór, tot acht weken na de conceptie een dagelijks supplement met 400 microgram foliumzuur.Begin dit jaar verscheen het rapport “Voedingsnormen voor vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12”. Dit rapport vervangt de Nederlandse Voedingsnormen uit 1992 over de betreffende B-vitamines. Hele grote veranderingen staan niet in de nieuwe Voedingsnormen beschreven. Toch kunnen kleine veranderingen soms grote gevolgen hebben, zoals in dit geval voor foliumzuur.

Foliumzuur

Het B-vitamine foliumzuur staat de laatste jaren sterk in de belangstelling als vermoedelijke beschermer van hart- en vaatziekten De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van foliumzuur voor volwassenen is hierdoor iets verhoogd in de nieuwste norm: van 200-300 mcg naar 300 mcg. Nederlanders krijgen gemiddeld 200-250 mcg foliumzuur per dag binnen met de voeding. Deze hoeveelheid ligt dus onder de norm. Het advies van het Voedingscentrum is het consumeren van een dagelijkse hoeveelheid van 2 ons groenten en 2 stuks fruit. Het eten van veel groenten en fruit levert veel foliumzuur. Voor de meeste Nederlanders is dit advies moeilijk op te volgen. Het advies om groente en fruit te eten staat voorop, maar als consumenten dit advies niet kunnen opvolgen kan overwogen worden om een supplement met foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur speelt ook een duidelijke rol bij het voorkomen van baby’s met neuraalbuisdefecten zoals een open ruggetje. Het gebruik van extra foliumzuur (400 microgram per dag) blijft het advies voor vrouwen met een zwangerschapswens van vier weken vóór, tot acht weken na de conceptie. Deze hoeveelheid foliumzuur zit niet in een normale voeding, om die reden wordt een supplement met 400 microgram foliumzuur voor deze groep aanbevolen.

Vitamine B6

Vitamine B6 heeft een functie in de stofwisseling van lichaamseiwit. In het vorige rapport uit 1992 was de behoefte aan vitamine B6 gerelateerd aan de eiwitinname (mg per gram eiwit per dag). Hoe meer eiwit je at, hoe hoger de behoefte aan vitamine B6. In het nieuwe rapport is de behoefte aan vitamine B6 uitgedrukt in één getal. Uitgangspunt hierbij is een normale eiwitconsumptie tussen de 50-100 gram per dag. De behoefte aan vitamine B6 (ADH) ligt voor vrouwen iets hoger dan in een aantal andere landen. Dit heeft te maken met een andere manier van berekenen.

Vitamine B12

Opvallend is het ontbreken van een bovengrens voor vitamine B12. Er lijkt geen risico verbonden te zijn aan het gebruik van hoge doseringen vitamine B12. Een erg veilig vitamine dus. De aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 voor volwassenen is hoger dan in het rapport uit 1992, maar ook hoger dan de aanbevelingen in de Verenigde Staten. Dit wordt veroorzaakt door verschil in statistische interpretatie tussen beide landen. (Bron: Gezondheidsraad. Voedingsnormen: vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Den Haag: Gezondheidsraad 2003; publictie nr 2003/04.

 

 

    Printen