Kanker door uitlaatgassen

Zeker 13.600 Canadezen krijgen tijdens hun leven kanker als gevolg van de blootstelling aan dieseldeeltjes in uitlaatgassen. Dit is de conclusie van het onderzoek van dr. Jacqueline Sharp van de Sierra Club of Canada. Vooral kinderen lopen een groot risico. Kinderen die met een dieselbus meerijden, staan bloot aan hoge doses van de dieseldeeltjes. Dit leidt ertoe dat 1 op de 256 kinderen tijdens hun leven kanker krijgt. Kinderen ademen verhoudingsgewijs meer lucht in dan volwassenen en ze brengen meer tijd buiten door. In het onderzoek wordt verder geschat dat als gevolg van de dieseldeeltjes, 800 te vroeg geboren kinderen zullen overlijden en dat er tienduizenden astma- en honderden bronchitispatiënten bijkomen.
Ook monteurs van dieselbussen en bestuurders van vrachtwagens, ander zwaar materieel en tractoren en mensen in gebieden met hoge uitstoot lopen 33 tot 47% meer risico om longkanker te krijgen.
Dieselmotoren stoten veel gevaarlijke stoffen uit, maar de specifieke dieseldeeltjes zijn het schadelijkst. De deeltjes zijn zo klein dat ze tot diep in de longen geïnhaleerd kunnen worden en zo naast kanker vele gezondheidsklachten veroorzaken. (2003)

 

 

    Printen