Fruit, groenten en graanproducten voor sterke botten

Het was al langer bekend dat bepaalde voedingsstoffen, waaronder calcium en vitamine D, de botten sterk houden. Uit recent onderzoek van Tufts University in Boston blijkt nu dat ook verschillende voedingsmiddelen helpen botontkalking tegen te gaan.
Onder leiding van dr Katherine Tucker werden ruim 900 proefpersonen in de leeftijd van 69 tot 93 jaar ondervraagd over de voeding die zij aten. Daarnaast werd op vier verschillende plaatsen in het dijbeen de botdichtheid gemeten. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.
De eetgewoonten van de proefpersonen werden verdeeld in zes verschillende voedingspatronen. Dit gebeurde op basis van de voedingsmiddelen die de proefpersonen de meeste calorieën leverden, wat resulteerde in voedingspatronen met relatief grote aandelen (1) vlees, zuivel en brood, (2) vlees en zoete bakkerswaren, (3) zoete bakkerswaren, (4) alcohol, (5) snoep, (6) fruit, groenten en graanproducten.
Mannen die veel groenten, fruit en graanproducten aten, hadden een significant hogere botdichtheid dan de mannen in de groepen twee tot en met vijf. Bij vrouwen waren de voordelen van deze voedingsmiddelen minder duidelijk, maar toch hadden de vrouwen in de laatste groep gemiddeld een hogere botdichtheid dan vrouwen in de andere groepen. Onder de mensen die veel snoepten was de botdichtheid significant lager dan bij degenen die veel fruit, groenten en graanproducten aten.(2003)

 

 

    Printen