Soja beschermt tegen borstkanker

Vrouwen die veel sojaproducten eten hebben 60% minder kans op risicoweefsel in hun borsten dan vrouwen die minder soja eten. Dit risicoweefsel, dat een grotere dichtheid heeft dan normaal borstweefsel, duidt op een verhoogd risico van borstkanker.
Aangenomen wordt dat in landen als China en Japan een laag aantal gevallen van borstkanker is, te danken is aan de grote hoeveelheid soja die in deze landen geconsumeerd wordt.
Aan de studie deden ruim 400 vrouwen uit Singapore in de leeftijd van 45 tot 74 jaar mee. Bij alle proefpersonen werd een mammografie gemaakt en werd vastgesteld of er al dan niet risicoweefsel in de borsten aanwezig was. De vrouwen bij wie weinig risicoweefsel voorkwam vormden in deze studie de controlegroep. Vervolgens werd naar de voedingsgewoonten van de vrouwen gekeken en werden deze gewoonten vergeleken tussen de groepen met veel en weinig risicoweefsel in de borsten. Specifiek werd ook gekeken naar de soja-eiwitinname en de inname van isoflavonen.
Bij de vrouwen die met hun voeding veel soja-eiwitten binnenkregen was de kans op risicoweefsel in hun borsten laag, aldus de publicatie in het tijdschrift Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. De isoflavonen uit soja bleken ook te beschermen tegen risicoweefsel. De vrouwen die met de hoeveelheid isoflavonen die zij met hun voeding binnenkregen tot de bovenste 25% behoorden, verlaagden hun kans op risicoweefsel met 56% in vergelijking met de vrouwen die tot de laagste 25% behoorden. (2003)

 

 

    Printen