Procyanidinen (OPC's) verbeteren functieschade hart

Doorbloedingsstoornissen in de hartspier worden gevolgd door overmatige vorming van vrije radicalen. Het risico op hartritmestoornissen en blijvende weefselschade is sterk verhoogd. Van rode wijn zijn cardioprotectieve effecten beschreven. De gunstige werking van wijn voor het hart wordt toegeschreven aan antioxidatief werkende stoffen zoals resveratrol, catechinen, quercetine en proanthocyanidinen (OPC's).
Onderzoekers van de universiteit van Debrecen in Hongarije en van de School of Medicine van de universiteit van Connecticut in de Verenigde Staten bestudeerden de effecten van OPC's uit druivenpitten bij ratten. De overweging was dat OPC's een belangrijke rol zouden kunnen spelen als vrije radicalenvanger en reperfusieschade zouden kunnen beperken.
Twee groepen ratten kregen 50 respectievelijk 100 milligram OPC per kilo lichaamsgewicht per dag via een maagsonde toegediend gedurende een periode van drie weken. Een derde groep kreeg uitsluitend standaardvoer en diende als controlegroep. Vervolgens werd de hartspier geïsoleerd en continu doorstroomd met Krebs-Henlein buffervloeistof. Om het effect van OPC te kunnen vaststellen werd de doorstroming gedurende 30 minuten onderbroken, gevolgd door 120 minuten reperfusie. In het effluent van de hartspier werden metingen gedaan naar vrije radicalen via ESR (elektronen-spin-resonantiespectroscopie).
In de rattenharten daalde de incidentie van hartritmestoornissen van 92% in de controlegroep naar 42 en 25% respectievelijk voor de groepen 50 en 100 milligram OPC per kilo lichaamsgewicht. Het herstel van de hartfunctie gemeten als herstel van hartspierflow, aortaflow en ontwikkelde druk was respectievelijk 32, 98 en 37% verbeterd ten opzichte van de controlegroep. Rattenharten uit de 100 mg OPC-groep hadden 75% minder vrije radicalenvorming vergeleken met de controlegroep.
De onderzoekers concluderen dat procyanidinen uit druivenpitten cardioprotectieve eigenschappen vertonen door het wegvangen van vrije radicalen welke gevormd worden bij reperfusie. Zij merken op dat voorbehandeling met OPC kan helpen bij het functieherstel van de hartspier. Een praktische toepassing bij hartchirurgie zou nader onderzoek verdienen. (2003) 

 

 

    Printen