Amandelen verlagen cholesterol

Onderzoekers vonden bij mensen met een hoog cholesterolgehalte dat het eten van 74 gram amandelen per dag het LDL-cholesterol met 9,4% afnam. De ratio LDL- naar HDL-cholesterol nam met 8% af.
Aan de studie van dr Cyril Kendall en collega’s deden 27 mensen (gemiddelde leeftijd 64 jaar) met een verhoogd cholesterolgehalte mee. Dagelijks kregen ze om de beurt gedurende drie maanden elke maand of 74 gram amandelen, 37 gram amandelen plus een halve muffin of een muffin. De muffins hadden ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwitten, verzadigde en meervoudig onverzadigde vetten als de amandelen. Er bestaan aanwijzingen dat amandelen een cholesterolverlagend effect hebben. Dat werd in deze studie bevestigd. Bij het eten van alleen een muffin werden geen afnames in LDL-cholesterol en LDL/HDL-ratio’s gevonden.
Dr Kendall wijst erop dat het eten van amandelen zinvol is als er dagelijks een andere snack voor wordt ingeruild. Amandelen bevatten namelijk ook veel calorieën en kunnen dus voor gewichtstoename zorgen. (2003)

 

 

    Printen