Antioxidanten na aneurysma-operatie

Een Nederlandse studie laat zien dat antioxidanten invloed hebben op de nierfunctie na een infrarenale aneurysma-operatie. Een infrarenale aneurysma vermindert meestal de nierfunctie.
Nierfalen na ischemie van het lagere torsogedeelte is een serieus probleem dat mede veroorzaakt wordt door hypotensie en indirecte reperfusieschade. Reperfusieschade ontstaat door de formatie van vrije radicalen door neutrofielen. De hierdoor ontstane schade bestaat uit albuminurie en een vermindering van de nierfunctie.
Een team onderzoekers onder leiding van dr. Wijnen uit Veldhoven bestudeerde of het toedienen van antioxidanten de vorming van vrije radicalen en de daardoor ontstane schade kon verminderen bij patiënten die een ischemie in het lagere torsogedeelte hadden. De studie had de opzet van een prospectieve gerandomiseerde studie. Aan het onderzoek deden patiënten mee die operatief een infrarenale abdominale aneurysma lieten repareren. De patiënten werden verdeeld in twee groepen. De suppletiegroep kreeg voor en na de operatie de antioxidanten allopurinol, vitamine C en E, N-acetylcysteïne en mannitol. Gekeken werd er naar de albumine/creatinine-ratio en de klaring van creatinine per 24 uur.
Uit het onderzoek bleek dat de suppletiegroep een significante verhoging had van antioxidanten in het bloed. Er werd echter geen afname gevonden in de albumine/creatinine-ratio in deze groep. Twee dagen na de operatie had de suppletiegroep echter een significant hogere creatinineklaring.
De onderzoekers concludeerden dat deze resultaten een indicatie waren dat de verminderde nierfunctie na een infrarenale aneurysma gunstig beïnvloed kon worden door antioxidantensuppletie.( 2003) 

 

 

    Printen