Sporten beter voor botten dan melk.

Mensen van 27 tot 36 jaar doen er verstandig aan hun spieren te trainen met gewichten. Beweging en gewichtsdragende belasting van de spieren heeft bij hen meer effect op de sterkte van hun botten dan het drinken van melk. Het effect van calcium op de botdichtheid van deze leeftijdsgroep is veel kleiner dan de toename van hun spiermassa.

Dat blijkt uit het onderzoek waar epidemiologe I. Bakker deze week op promoveert. Bakker bestudeerde gegevens over ongeveer vierhonderd mensen van 27 tot 36 jaar en keek welke factoren van invloed waren op de botsterkte van de wervels van hun onderrug. In haar onderzoek bleek ongeveer 30 procent van deze mensen een specifiek vitamine D-receptorgen te hebben, een bepaalde variant van het gen dat de calciumopname regelt. Naast dergelijke erfelijke factoren, spiermassa en de hoeveelheidbeweging, blijken ook de inname van voedingsvezels en alcohol van invloed op de sterkte van de botten.
De dichtheid van botten is van groot belang bij de ontwikkeling van botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd. Osteoporose is een veel voorkomende ziekte van het skelet waarbij de opbouw van het bot is verstoord. Daardoor is de kans op botbreuken verhoogd. (dec. 2003)

 

 

    Printen