Eén Belg op dertig lijdt aan psoriasis

Eén Belg op de dertig lijdt aan psoriasis, een chronische huidziekte die vooral tijdens de winter erg kan toeslaan door het gebrek aan licht en droge lucht. Dermatologen en patiëntenorganisaties vinden dat de aandoening te weinig bekend is.
Driekwart van de Belgische patiënten heeft te maken met een lichte psoriasis (5 procent van het huidoppervlak). De ziekte is te herkennen aan rode vlekken, ontstekingen en huidschilfers, vooral op de schouders, de knieën en de hoofdhuid. Wie aan een zware vorm van psoriasis lijdt, heeft de ontsierende vlekken vaak over heel het lichaam.
Psoriasis is te wijten aan het slecht functioneren van de huidcellen. Zij vernieuwen zich te snel: in plaats van om de 28 dagen doen ze dat om de 2 à 3 dagen. Psoriasis ontstaat of verergert door stress of hormonale schommelingen (puberteit, menopauze). De ziekte is erfelijk en duikt vaak op tussen de leeftijd van 15 en 40 jaar.
Bovenop de jeuk en mogelijke gewrichtspijn lijden de patiënten vooral onder de blik van anderen. "Doordat de aandoening weinig bekend is, wekt ze vaak afgrijzen en afkeer op", aldus dermatoloog de la Brassinne (CHU Luik). "De ziekte is nochtans absoluut niet besmettelijk". De levenskwaliteit van de patiënten is ook sterk aangetast door de zware verzorging.
Desondanks volgt slechts één patiënt op de twee een behandeling: ofwel wordt de diagnose slecht gesteld ofwel heeft de patient er de moed niet voor, zegt de dermatoloog.
Ook al kan psoriasis niet genezen, bepaalde behandelingen, zoals met UV-stralen, kunnen de hernieuwing van de huidcellen wel afremmen. De meeste lokale behandelingen worden terugbetaald.
Voor de nieuwe geneesmiddelen, die op het immuunsysteem werken, is een terugbetalingsprocedure aan de gang, aldus de la Brassinne. Naast een behandeling kunnen patiënten best hydraterende crèmes gebruiken, zich niet krabben en van de zon genieten (met zonnecrème), besluit hij. (2004)

 

    Printen