Meer kans op dementie en depressies bij hersenschade

Ouderen met veel schade aan de kleine bloedvaten in de hersenen hebben een grotere kans hebben op dementie of depressiviteit. De schade is zichtbaar op MRI-scans als afwijkingen en infarcten in de zogeheten witte stof in de hersenen.

De medicus N. Prins stelt dat in het onderzoek waarop hij op 24 maart promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ouderen met ernstige afwijkingen in de witte stof bleken sneller achteruit te gaan dan leeftijdgenoten met minder afwijkingen. Met name het verwerken van informatie ging de eerste groep slechter af. Prins gebruikte voor zijn onderzoek gegevens uit de Rotterdam Scan Studie, een langlopend bevolkingsonderzoek onder ruim duizend gezonde vrijwilligers van 60 jaar en ouder. Alle deelnemers kregen aan het begin van het onderzoek en drieenhalf jaar later een MRI-scan van de hersenen.

Samen met collega-onderzoekers beoordeelde Prins op deze scans de ernst van schade aan de kleine bloedvaten in de hersenen. De onderzoekers volgden de deelnemers over een periode van vijf jaar om te zien of ze last kregen van dementie en depressie. Ook namen zij op verschillende momenten bij de deelnemers testjes af. In drie jaar tijd vertoonde eenderde van de onderzochte ouderen een toename van witte stof-afwijkingen. Deze ouderen hadden een verhoogd risico op een beroerte en gingen sneller achteruit. (ANP maart 2004)

 

    Printen