Roken tijdens zwangerschap beschadigt longen baby.
Roken tijdens de zwangerschap vermindert de longfunctie bij pasgeboren kinderen. Deze kinderen hebben hierdoor meer luchtwegklachten tijdens het eerste levensjaar. Deze conclusies komen uit een grootschalig onderzoek van het UMC Utrecht in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn.

Uit het onderzoek in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn blijkt dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor de longfunctie van pasgeboren kinderen. Waarschijnlijk beïnvloedt de blootstelling aan tabaksrook in de baarmoeder de groei en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Eerder kwam uit dit onderzoek al naar voren dat hoe slechter de longfunctie kort na geboorte is, hoe meer klachten het kind tijdens het eerste levensjaar vertoont, zoals hoesten en benauwdheid. De invloed van tabaksrook uit de omgeving is minimaal in vergelijking met de schade die al in de baarmoeder plaatsvindt.

WHISTLER-project
Het onderzoek, het WHISTLER-project genoemd, is een initiatief van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, beide onderdeel van het UMC Utrecht. Alle kinderen die in Leidsche Rijn worden geboren, worden benaderd voor het onderzoek. Als de baby een maand oud is, wordt de longfunctie gemeten en daarna wordt de ontwikkeling van luchtwegklachten door de ouders en de huisarts nauwkeurig geregistreerd. De zeshonderdste deelnemende baby wordt woensdag 20 oktober voor het onderzoek ingeschreven en gemeten. Bron: UMC (okt. 2004)

 

 

    Printen