Vitamines extra belangrijk voor 50-plusser

Bij het stijgen der jaren gaan de functies van het lichaam achteruit. Men wordt kwetsbaarder en dat kan gepaard gaan negatieve gezondheidsspiraal komen. Volgens Van Staveren blijkt uit diverse onderzoeken dat extra vitamines een slechte voedingstoestand van 70-plussers positief beïnvloeden en vaak ook de kwaliteit van leven verbeteren.

Vitamine D advies slecht opgevolgd
Vitamine D-supplementen worden in Nederland officieel geadviseerd aan vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 60 jaar. Dit omdat de productie in de huid (onder invloed van zonlicht) met het klimmen der jaren afneemt en er steeds meer vitamine D nodig is om botontkalking tegen te gaan (3). Toch wordt dit advies in de praktijk niet op grote schaal opgevolgd. Noch door gezonde actieve senioren, noch in verzorgings- en verpleeghuizen. En dat terwijl in die instellingen senioren wonen die suppletie hard nodig hebben omdat ze een verhoogde behoefte hebben, amper buiten komen én weinig eten. Suppletie kan in de vorm van voedingssupplementen of verrijkte voedingsmiddelen zoals een met vitamine D en calcium verrijkte margarine. Bij deze groep senioren heeft een verrijkt voedingsmiddel wellicht de voorkeur omdat het medicijngebruik toch al zo hoog is en omdat ze vaak te weinig eten en op deze manier ook macrovoedingsstoffen binnenkrijgen. Voor jongere gezonde 50-plussers kan het juist makkelijker zijn om de geadviseerde vitamine D in een supplement in te nemen. Eventueel in de vorm van een multivitamine, want de stelling ‘baat het niet, het schaadt ook niet’, gaat voor doseringen van één keer de aanbevolen hoeveelheid zeker op, aldus dr. ir. Ruud Hermus, voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad van het Vitamine Informatie Bureau.

Optimale oudedagsvoorziening
Volgens het Vitamine Informatie Bureau blijkt duidelijk uit de themamiddag dat de voorziening van sommige vitamines vanaf 70 jaar problematisch kan zijn. Voorkomen is beter dan genezen. Om met een zo goed mogelijke voedingstoestand de oude dag tegemoet te gaan is het dus al vanaf het vijftigste levensjaar extra belangrijk om op de vitamines te letten. Dat kan door een goed samengestelde voeding, al dan niet aangevuld met supplementen of verrijkte voedingsmiddelen. Het blijft een individuele keus van mensen voor welke optie ze kiezen. Al blijft het de vraag of je met extra vitamines daadwerkelijk problemen op latere leeftijd voor kunt blijven. Wetenschappelijk gezien is er nog weinig onderbouwing om naast vitamine D ook voor andere vitamines een extra dosering te adviseren. Toch wordt in de Verenigde Staten naast vitamine D ook vitamine B12 en calcium geadviseerd aan 50-plussers. In Nederland staat vitamine B12 wel volop in de belangstelling, maar calcium vormt met de hoge zuivelinname in Nederland minder een probleem. (TNO, okt. 2004)

Bronnen:
1. Themamiddag ‘ Vitamines en 50-plussers’, 29 september 2004, TNO Voeding in Zeist. Programma:
• Introductie door Dr. Ir. M.C.J.F. Jansen, Vitamine Informatie Bureau, TNO Voeding.
• Vitamine D: het enige probleem bij ouderen? Door Prof. Dr. W. van Staveren, emeritus hoogleraar, Wageningen Universiteit en Julius Centrum UMC Utrecht.
• Wetgeving, nu en in de toekomst door Prof. Dr. Ir. G. Schaafsma, TNO Voeding/Wageningen Universiteit.
• Slikken of smeren? Vitamine D en calciumsuppletie in de instelling door Ir. A.J. van den Briel, Romi Smilfood b.v.
2. Knoops KTB et al. Mediterranean Diet Lifestyle Factors and 10 year mortality in elderly European men and women. JAMA 2004;292:1433-1439.
3. Gezondheidsraad. Voedingsnormen calcium, vitamine D, thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur en biotine. Den Haag, 2000.

 

 

    Printen