Vitamine B-complex voor gezonde baby

Vrouwen die zwanger willen worden, doen er goed aan op hun B-vitamines te letten. En dan gaat het niet alleen om foliumzuur. Ook een lage inname van vitamine B1, B3, B6 en B12 vergroot de kans op een open ruggetje of een hazenlip bij de baby, zo wijzen recente Nederlandse onderzoeken uit.

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam overuren: er is sprake van een sterk verhoogde celvorming en B-vitamines spelen daarbij een belangrijke rol. Dr. Régine Steegers-Theunissen, universitair hoofddocent bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en bij het Universitair Medisch Centrum in Nijmegen licht toe: ‘B-vitamines zijn belangrijk bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam; ze zorgen voor de omzetting van voeding in bouwstenen die het lichaam nodig heeft om een baby te laten groeien. Ook voor de aanmaak van het erfelijk materiaal en de vorming van het centrale zenuwstelsel is een aantal van deze B-vitamines belangrijk.’

Régine Steegers-Theunissen was betrokken bij verschillende onderzoeken naar de relatie tussen B-vitamines en aangeboren afwijkingen bij de baby. ‘Dat een foliumzuurtablet het risico van een open ruggetje bij de baby verlaagt, is al langer bekend. Maar uit recent onderzoek blijkt dat foliumzuur ook de kans op een hazenlip bij de baby verkleint. Moeders die dagelijks een foliumzuursupplement gebruikten, minimaal vier weken voor conceptie tot acht weken daarna, blijken 47% minder kans te hebben op een baby met een hazenlip.’(1)

Ook voor andere B-vitamines heeft Régine Steegers-Theunissen gunstige effecten gevonden. Vrouwen die rond de conceptie via hun voeding een ruime hoeveelheid vitamine B1, B3 en B6 binnenkregen, bleken een lagere kans te hebben op een baby met een hazenlip (2). Een lage inname van vitamine B3 en de mineralen ijzer en magnesium hing samen met een verhoogde kans op een kind met een open ruggetje (3). En een laag gehalte aan vitamine B12 in het lichaam ging gepaard met een drieëneenhalf keer zo grote kans op een baby met een open ruggetje (4). Kortom: B-vitamines lijken zeer belangrijk in de vroege zwangerschap.

B-vitamines zitten in bruin brood, aardappelen, vlees, eieren, zuivel en groenten. Enkele voorbeelden: varkensvlees is rijk aan vitamine B1, noten bevatten veel vitamine B3, in een banaan zit veel vitamine B6 en spinazie bevat veel foliumzuur. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten: vlees, vis, eieren en zuivel. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor de genoemde B-vitamines ligt tijdens de zwangerschap 15 tot 30 procent hoger. Régine Steegers-Theunissen: ‘De voeding van zwangere vrouwen kan helaas niet altijd in die verhoogde behoefte voorzien.’ Daarom adviseert ze om al gezonder te gaan eten, nog voordat er sprake is van een zwangerschap. Met een optimale vitaminevoorraad in het lichaam gaat een vrouw dan beter voorbereid een zwangerschap in. In de praktijk betekent dit volgens Régine Steegers-Theunissen: ‘Veel groenten en fruit eten, op tijd starten met de inname van foliumzuur en eventueel aanvullen met een laag gedoseerde multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen.’ (TNO, okt. 2004)

Bronnen:
1. Van Rooij IA et al. Periconceptional folate intake by supplement and food reduces the risk of nonsyndromic cleft lip with or without cleft palate. Prev Med 2004;39:689-694.
2. Krapels IP et al. Maternal dietary B vitamin intake, other than folate, and the association with orofacial cleft in the offspring. Eur J Nutr 2004;43:7-14.
3. Groenen PM et al. Low maternal dietary intakes of iron, magnesium, and niacin are associated with spina bifida in the offspring. J Nutr 2004;134:1516-1522.
4. Groenen PMW et al. Marginal maternal vitamin B12 status increases the risk of offspring with spina bifida. American Journal of Obstetrics and Gynecology 2004;191:11-17.

 

 

 

    Printen