Comsumentenorganisaties waarschuwen voor luchtverfrissers

Test Aankoop en het Europese Consumentenbureau (Beuc) bevestigen dat de chemische stoffen in spuitbussen, luchtverfrissers, oliën, elektrische verspreiders, geurkaarsen enzovoort gevaarlijke vervuilende stoffen voor binnenshuis bevatten. Er dient snel een reglementering op te komen.

(Opm. Door de Belgische Federatie tegen Kanker:

Test Aankoop en het Beuc analyseerden de lucht in een middelgrote woning een à twee uur na gebruik van een geurkaars, twee staafjes wierook of de opening van een vloeibare verspreider. De resultaten wijzen op de aanwezigheid van irriterende stoffen, allergenen en zelfs kankerverwekkende stoffen.

Deze resultaten wekken geen verbazing voor wat betreft kaarsen en wierook. Bij elke verbranding komen immers stoffen vrij die giftig kunnen zijn : acroleïne, formaldehyde, acetaldehyde enzovoort. Toch is paniek nergens voor nodig. Het gebruik van een geurkaars of een wierookstaafje zal de gezondheid heus niet in gevaar brengen. Bovendien bestaat er een basisregel in de hygiëne die luidt dat we onze woonruimtes regelmatig moeten verluchten, ongeacht of er geurkaarsen en wierookstaafjes zijn of niet. Zo lossen we al heel wat problemen van binnenhuisvervuiling op.

Aan de gegevens over het gebruik van ontgeurders of elektrische verspreiders dienen we meer aandacht te schenken. Occasioneel gebruik van dergelijke producten brengt weinig nefaste risico’s voor de gezondheid met zich mee. Overdadig gebruik van ontgeurders of elektrische verspreiders, die 24 uur op 24 aangesloten blijven, zou wel de gezondheid kunnen schaden van de meest gevoelige mensen zoals zwangere vrouwen, kleine kinderen, astmalijders enzovoort.. Bij deze mensen kan een hoge concentratie van schadelijke stoffen irritatie veroorzaken aan ogen en luchtwegen. Blootstelling aan kankerverwekkende stoffen (benzeen, styreen, naftaleen, acetaldehyde enzovoort) verdient ook onze bijzondere aandacht. Een striktere reglementering ter zake is zeker wenselijk.) Nov. 2004

 

 

    Printen