Eén op vijf Belgen kampt met te hoge bloeddruk

Eén op vijf volwassen Belgen kampt met een te hoge bloeddruk. Door onze moderne levenswijze is hun aantal de afgelopen tien jaar sterk toegenomen.
Dat maakte het Belgische Hypertensie Comité bekend naar aanleiding van zijn jaarlijks symposium. Hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Naar schatting 1,2 miljoen Belgen hebben een te hoge bloeddruk. Dat komt neer op 15 tot 20 procent van alle 20-plussers. Vermoedelijk zijn het er nog meer, omdat hoge bloeddruk meestal niet voelbaar is.
De bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de bloedvaten. Als die druk te hoog wordt, bestaat de kans dat de bloedvaten op lange termijn verdikken en vernauwen. Hierdoor kan het bloed moeilijker circuleren en krijgen organen niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen. Zo ontstaat schade aan hart, hersenen, nieren of ogen. Hypertensie kan erfelijk zijn of te wijten aan een aandoening. Maar heel vaak speelt de levenswijze een grote rol. "We zien bijvoorbeeld dat de laatste tien jaar het aantal mensen met hoge bloeddruk evenredig toeneemt met het aantal zwaarlijvigen", zegt Patricia Van Niepen, voorzitster van het hypertensiecomité en nefrologe in het AZ-VUB. "Gewichtsverlies is dan ook belangrijk om hoge bloeddruk te behandelen. Gezonder eten met minder vet en cholesterol en meer groenten en fruit en minstens drie keer per week een half uurtje bewegen hebben al een zeer gunstig effect". (Dec. 2004)

 

 

    Printen