Huwelijk en gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat getrouwde mensen het gezondst zijn. Ze hebben minder rugpijn, geen hoofdpijn, minder psychologische stress, ze roken minder, drinken minder en doen meer aan sport dan weduwen, weduwnaars, nooit getrouwde mensen en mensen die gescheiden zijn (CDC Marital Status and Health: United States, 1999-2002). Opvallend genoeg hebben mensen die samenwonen ook een minder goede gezondheid dan getrouwde mensen. Moeten we nu allemaal snel trouwen om gezond te zijn?

Nee, want getrouwde mensen zijn juist dikker dan ongetrouwde mensen. Vooral getrouwde mannen zijn erg zwaar. Uit een ander onderzoek blijkt dat mannen die hertrouwen snel in gewicht aankomen (Journal of Epidemiology and Community Health 2005;59:56). Ze blijken wel meer groenten te eten en minder alcohol te drinken, maar de broekmaat gaat wel snel omhoog. Is het allemaal het resultaat van het huwelijk of zorgen mensen die alleen zijn gewoon wat minder goed voor zichzelf?

Na een scheiding of de dood van een partner blijken mannen vaker fastfood te eten, zich niet meer zo veel zorgen te maken over hun groeten en meer alcohol te gebruiken. Misschien is het huwelijk in ieder geval zinvol voor mannen, want dan wordt er een beetje voor ze gezorgd. Hebben vrouwen er eigenlijk wel wat aan?

Het huwelijk zou inderdaad best iets kunnen zijn dat overgebleven is uit de evolutie van de mens. De man had een partner nodig om voor hem te koken en te zorgen en dat is misschien wel de oorsprong van de hoeksteen van de samenleving. Vandaar misschien ook dat mannen hun partner daarop uitkiezen, hoe anders we het misschien ook zouden willen geloven. Uit onderzoek blijkt dat mannen het liefst een onderdanige vrouw willen (Evolution and Human Behavior 2004;24:406). Als mannen en vrouwen foto’s voorgelegd krijgen van ongeveer aantrekkelijke, identiek ogende mogelijke partners met daarbij een beschrijving van een assistent, een collega of een meerdere op hun werk, dan kiezen de mannen bij voorkeur allemaal de assistente. Vrouwen zitten er niet zo mee of de man boven, naast of onder ze staat.

Voor het lichaamsgewicht moet je dus misschien nooit trouwen. Voor alle andere aspecten van de gezondheid is het huwelijk gunstig. Vooral voor mannen en misschien vooral wel als ze altijd vrouwen uitkiezen die in hun werksituatie hun assistente zou zijn. Dit onderzoek is allemaal erg interessant, maar dat het heeft geen praktische waarde. Je moet vooral trouwen of niet trouwen met wie dan ook. Gezond blijf je door van jezelf te houden en goed voor jezelf te zorgen.(Jan. 2005)

 

    Printen