Vitaminevoorziening van vrouwen slechter dan van mannen

Vrouwen blijken minder vitamines en mineralen binnen te krijgen dan mannen.Vooral de inname van foliumzuur, ijzer en vitamine E blijft achter bij de aanbeveling. Dit blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van jongvolwassenen tussen 19 en 30 jaar, uitgevoerd door TNO Voeding en het RIVM. Opvallend is dat verrijkte producten volgens deze Voedselconsumptiepeiling (1) substantieel bijdragen aan de inname van vitamines en mineralen via de voeding. Bijna de helft van de vrouwen en ruim één op de drie mannen gebruikt verrijkte producten. Meestal betreft het vruchtensappen of melkproducten waaraan vitamines en mineralen zijn toegevoegd. Door het gebruik van zulke producten krijgen vrouwen gemiddeld 10-15% meer vitamine A, B1, B2, B6, C en E binnen en circa 5% meer ijzer, calcium en vitamine B12. Maar zelfs met het meetellen van verrijkte producten blijft de gemiddelde voedingsinname van enkele vitamines en mineralen achter bij de aanbevolen hoeveelheid.

Bij vrouwen was met name de ijzervoorziening lager dan de aanbevolen hoeveelheid. Ook de gemiddelde inname van foliumzuur en vitamine E was aan de lage kant. Dit laatste gold ook voor mannen, maar in mindere mate. De jongvolwassen vrouwen lopen niet per definitie tekorten op, omdat de aanbeveling hoger ligt dan de gemiddelde behoefte. Wel geldt: hoe verder de inname onder de aanbeveling ligt, hoe groter de kans op een tekort.

Mannen hebben, omdat ze gemiddeld genomen groter en zwaarder zijn, meer energie en dus meer voedsel nodig dan vrouwen. Door meer te eten krijgen ze automatisch meer vitamines en mineralen binnen. Vrouwen hebben wat minder energie nodig, maar vaak evenveel vitamines en mineralen. Van ijzer hebben vrouwen zelfs circa 50% meer nodig dan mannen, vanwege ijzerverliezen tijdens de menstruatie. Vrouwen moeten dus meer hun best doen om alle vitamines en mineralen in voldoende mate via hun voeding binnen te krijgen. Volgens het Vitamine Informatie Bureau doen jongvolwassen vrouwen er daarom goed aan goed te letten op hun voedingsgewoonten. Als dat niet lukt, dan is het gebruik van verrijkte producten of een supplement te overwegen.

In hoeverre voedingssupplementen bijdragen aan de inname is helaas wegens gebrek aan gegevens niet berekend. Gezien het hoge gebruik zal de bijdrage aan de inname van vitamines en mineralen niet onaanzienlijk zijn. Bijna één op de drie vrouwen gebruikt voedingssupplementen. Bij mannen gaat het om ruim één op de vijf. Multivitamines met mineralen zijn het meest populair, gevolgd door vitamine C supplementen. (Jan. 2005)

    Printen