Hoge bloeddruk neemt epidemische vormen aan

In 2025 heeft een op de drie volwassen wereldburgers een te hoge bloeddruk. Vooral in ontwikkelingslanden hebben steeds meer mensen hypertensie. Dat blijkt uit een studie in The Lancet van 15 januari

Epidemiologen van de Tulane University School of Public Health in New Orleans verzamelden studies naar hypertensie die tussen 1980 en 2002 zijn gepubliceerd. In totaal hadden die studies betrekking op 700.000 mensen uit verschillende delen van de wereld.
Uit de verzamelde gegevens concluderen de onderzoekers dat in 2000 een kwart van de volwassen wereldbevolking een te hoge bloeddruk had. In totaal gaat het dan om 972 miljoen mensen. Daarvan woont eenderde in de ontwikkelde landen en tweederde in ontwikkelingslanden.
In een vooruitblik schatten de onderzoekers dat het aantal volwassenen met hoge bloeddruk in 2025 met 60 procent zal toenemen tot 1,56 miljard.
De grootste stijging zal zich voordoen in ontwikkelingslanden. Daar is de verwachte groei 80 procent. In westerse landen neemt het aantal gevallen van hypertensie toe met 24 procent.
Een te hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor mortaliteit en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, en nierziekten. Onderzoeksleider Jaing He ziet in de cijfers dan ook de aankondiging van wereldwijde epidemie van hartziekten. Volgens hem kunnen eenvoudige interventies zoals een gezonder dieet en meer lichaamsbeweging het tij keren. (Jan. 2005)

    Printen