De waarheid over VIOXX, alleen al in de VS 56.000 doden

Naar schatting 140.000 Amerikanen hebben een infarct of een beroerte gekregen door het gebruik van Vioxx. In de vijf jaar dat de ontstekingsremmer in de VS op de markt was, veroorzaakte hij 56.000 doden. Dat blijkt uit een rapport waarvan de publicatie door de Amerikaanse overheid werd tegengehouden, maar dat nu toch is geplaatst door het medische vakblad The Lancet.
De uitkomst van de studie bij 1,4 miljoen Amerikanen was al vorig najaar op een congres uitgelekt. Onderzoeker David Graham van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) had het verhaal vervolgens aan The Lancet voor publicatie aangeboden, maar moest zijn aanbod intrekken nadat zijn werkgever hem met ontslag had bedreigd. Na groeiende internationale druk op de FDA kreeg Graham deze maand alsnog groen licht voor publicatie.
De ontstekingsremmer en pijnstiller Vioxx was vijf jaar lang een financiëel succes voor de fabrikant Merck Sharp & Dohme. In 2003 bedroeg de wereldomzet in Vioxx 2,6 miljard euro. Onder druk van de slechte publiciteit haalde Merck Vioxx in september vorig jaar wereldwijd van de markt. (Jan. 2005)

    Printen