Groentevezels verminderen risico prostaatkanker

Mannen die veel groente eten, ontwikkelen minder vaak prostaatkanker dan mannen die weinig groente eten.
Tussen 1991 en 2002 vroegen Italiaanse onderzoekers onder leiding van dr. Claudio Pelucchi 1.745 mannen tussen de 46 en 74 jaar naar hun voedings- en levensgewoonten. Van deze mannen hadden er 1.294 prostaatkanker.
Het bleek dat mannen die de meeste vezels aten, 7% minder risico hadden om prostaatkanker te ontwikkelen dan mannen die de minste vezels aten. Verder bleek dat mannen die plantaardige vezels aten, 18% minder kans hadden om prostaatkanker te ontwikkelen dan de mannen die de minste plantaardige vezels aten.
De onoplosbare vezels uit fruit of graanproducten bleken geen verandering te geven in het risico van prostaatkanker. Oplosbare vezels bleken wel bescherming te bieden tegen de ziekte. Groente en fruit zijn de belangrijkste bronnen van oplosbare vezels. Mogelijk zijn er nog andere voedingsstoffen dan alleen vezels die bijdragen aan het positieve effect. Mensen die veel vezels eten, hebben bovendien in algemeen gezonde voedings- en levensgewoonten, aldus Pelucchi.
Pelucchi C, Talamini R, Galeone C, Negri E, Franceschi S, Dal Maso L, Montella M, Conti E, La Vecchia C. Fibre intake and prostate cancer risk. Int J Cancer 109(2):278-80 (Febr. 2005)

    Printen