Wellicht meer vitamine K nodig voor gezonde botten

Mogelijk is dagelijks ongeveer 200-500 microgram vitamine K uit de voeding of 100 microgram vitamine K uit een supplement nodig voor een goede botgezondheid. Dit blijkt uit een artikel van Vermeer en collega’s (1), recent gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Daarnaast speelt deze vitamine een rol in het botmetabolisme. Verschillende wetenschappers (1) hebben de gegevens over het belang van vitamine K voor gezonde botten bestudeerd en nagegaan welke dosis vitamine K nodig is voor een optimale gezondheid van de botten.

Vitamine K is betrokken bij de aanmaak van bepaalde eiwitten in het bot, maar de precieze rol van deze vitamine K-afhankelijke eiwitten is nog onbekend. Uit verschillende epidemiologische onderzoeken, beschreven door Vermeer en collega’s (1), blijkt dat een hoge vitamine K inname het risico op botbreuken en osteoporose vermindert. Uit de beschreven interventieonderzoeken (1) blijkt dat suppletie met vitamine K, samen met onder andere vitamine D en calcium, het botverlies kan beperken.

Vermeer en collega’s (1) concluderen dat waarschijnlijk ongeveer 100 mcg vitamine K per dag uit supplementen nodig is voor het produceren van voldoende vitamine K-afhankelijke eiwitten in het bot en aldus mogelijk de botgezondheid te bevorderen. Vitamine K uit supplementen wordt beter in het lichaam opgenomen dan vitamine K uit voedingsmiddelen. De hoeveelheid van 100 mcg/dag vitamine K uit supplementen komt overeen met ongeveer 200 – 500 mcg vitamine K per dag uit de voeding. Voor een positieve werking van vitamine K op de botgezondheid lijkt het wel noodzakelijk dat vitamine D, calcium en mogelijk ook andere mineralen voldoende aanwezig zijn.

In Nederland is geen aanbeveling voor vitamine K voor volwassenen vastgesteld. De Amerikaanse aanbevelingen zijn in 2001 vastgesteld op 120 mcg per dag voor mannen en 90 mcg per dag voor vrouwen. Bij deze aanbeveling is geen rekening gehouden met de botgezondheid. Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine K zolang deze niet worden gecombineerd met antistollingsmedicijnen. Mensen die antistollingsmiddelen gebruiken zouden dagelijks niet meer dan 100 microgram vitamine K via supplementen binnen moeten krijgen (2).

Bronnen:
1. Vermeer C et al..
Beyond deficiency: Potential benefits of increased intakes of vitamine K for bone and vascular health. Eur J of Nutrition. 2004;43(6):325-335.
2. Schurgers LJ et al.
Effect of vitamin K intake on the stability of oral anticoagulant treatment: dose response relationschips in healthy subjects. Blood First Edition Paper, prepublished online July 1, 2004; DOI 10.1182/blood-2004-04-1525.

(TNO Maart 2005)

    Printen