Vitamine C goed voor het hart

Meer dan 400 mg vitamine C extra per dag verlaagt het risico op hart- en vaatziekten met een kwart. Dit blijkt uit een onderzoek van Knekt en collega’s (1), recent gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Knekt en collega’s hebben de gegevens gecombineerd van negen epidemiologische studies en de relatie onderzocht tussen de inname van verschillende antioxidanten, waaronder vitamine C, en het risico op hart- en vaatziekten. In het totaal deden bijna 300.000 personen mee aan deze studies. Bij de start van elk van de onderzoeken is de voedselconsumptie nagevraagd en de inname van vitamine C berekend. De personen zijn tien jaar lang gevolgd en gekeken is welke personen hart- en vaatziekten ontwikkelden gedurende deze tijd.

Bij personen die geen vitamine C-supplementen gebruikten, werd geen verschil gevonden in het risico op hart- en vaatziekten tussen mensen met een lage en mensen met een hoge vitamine C inname. Voor personen die wel vitamine C-supplementen gebruikten werd de inname uit supplementen in vier categorieën ingedeeld: minder dan 100 mg, 100-399 mg, 400-699 mg en meer dan 700 mg per dag. Uit deze analyses bleek dat een dosis van meer dan 400 vitamine C per dag het risico op hart en vaatziekten met 25% verlaagt in vergelijking met personen die geen extra vitamine C gebruikten. Een dosis van minder dan 400 mg vitamine C per dag had geen effect op het risico op hart- en vaatziekten. Indien de vitamine C-inname uit de voeding en uit supplementen werd gecombineerd bleek dat bij personen met de hoogste totale inname van vitamine C, gemiddeld 756 mg/dag, de kans op hart en vaatziekten een kwart lager was in vergelijking met personen met een inname van gemiddeld 81 mg/dag.

Voordat extra vitamine C kan worden aanbevolen ter preventie van hart- en vaatziekten moeten deze resultaten worden bevestigd in interventieonderzoeken. Bovendien moet bij voorkeur ook het werkingsmechanisme bekend zijn. Als iemand, voor alle zekerheid, toch extra vitamine C wil gebruiken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de totale dagelijkse inname van vitamine C uit de gewone voeding, verrijkte voedingsmiddelen en supplementen niet meer bedraagt dan de veilige bovengrens van 2000 mg/dag.

Bronnen:
1. Knekt et al.
Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. Am J Clin Nutr. 80:1508-1520 (April 2005)

    Printen