Bewegen maakt stoppen met roken makkelijker

Weg met de pleisters en de hypnose, volgens wetenschappers aan de Britse universiteit van Exeter is er een meer simpele en gezonde manier om eindelijk af te raken van de nicotineverslaving: een stevige wandeling van minstens een kwartier.

Ook aan de overzijde van het Kanaal is bij veel mensen de wil om de sigaret op te geven niet opgewassen tegen de zwakte van het vlees en dat wil wat zeggen als je weet hoeveel een pakje sigaretten daar kost.
Van de 70 procent van de Britten die elk jaar beginnen met het vaste voornemen om voortaan rookvrij door het leven te gaan, blijkt slechts tussen de 20 en 30 procent daar daadwerkelijk in te slagen ondanks alle fysieke en psychologische hulpmiddelen waarop kan worden teruggevallen.
Maar de Observer mocht een onderzoek inkijken dat werd verricht aan de universiteit van Exeter en dat een heel nieuw anti-rookwapen bepleit: wandelen. Proeven bij mensen die gemiddeld tien sigaretten per dag roken gaven namelijk aan dat hun behoefte aan een long vol nicotine en teer na een kwartier stevig stappen op de loopband was gedaald van groot tot nihil.
De collega-rokers die passief toekeken bleven daarentegen smachten naar een sigaret. Zij staken er binnen een uur weer een op, terwijl de wandelaars gemiddeld pas na 123 minuten weer gingen roken.
De fysieke gevolgen van een dergelijke stevige wandeling bleken trouwens ook te helpen bij het verminderen van de ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, depressie of stress en dat maakte dan weer de behoefte om die symptomen met behulp van een sigaret te bestrijden minder groot.

(April 2005)

    Printen