Te dikke veertigers hebben veel meer kans op dementie later.
Overgewicht op middelbare leeftijd vergroot het risico op dementie later in het leven. Dat blijkt uit een prospectieve studie onder meer dan 10.000 klanten van een Amerikaanse zorgverzekeraar. British Medical Journal zette de resultaten vorige week online.
Onderzoekers van zorgverzekeraar en -verstrekker Kaiser Permanente gingen de lotgevallen na van klanten die tussen 1963 en 1973 een uitgebreid gezondheidsonderzoek ondergingen en die in 1994 nog steeds stonden ingeschreven. Ten tijde van het gezondheidsonderzoek waren ze 40 tot 45 jaar oud.
Van 1994 tot 2003 werd bij 713 deelnemers aan de studie dementie geconstateerd. Bij degenen die op middelbare leeftijd een body-mass index (BMI) van 30 of meer hadden, was het risico op dementie 74 procent hoger. Mensen met een BMI van tussen 25 en 30 liepen altijd nog 35 procent meer risico dan degenen met een normaal gewicht.
Het effect van overgewicht op dementie blijkt sterker bij vrouwen dan bij mannen. Terwijl zwaarlijvige vrouwen een verdubbeld risico lopen, hebben mannen ‘slechts’ 30 procent meer kans op dementie. Het cijfer voor mannen is bovendien niet significant.
Overgewicht is een risicofactor voor diabetes en hart- en vaatziekten; deze aandoeningen beïnvloeden het risico op dementie. Nadat hiervoor was gecorrigeerd, bleef het effect van overgewicht op dementie echter intact. De auteurs vermoeden daarom dat overgewicht zelf direct invloed heeft op neurodegeneratieve processen, bijvoorbeeld via cytokinen die door vetcellen worden geproduceerd.
(Mei 2005)

 

    Printen