Hormoonstudies de prullenbak in
De positieve resultaten van niet-experimentele studies naar menopauzale hormoontherapie bij vrouwen die borstkanker hebben gehad, zijn onbetrouwbaar. Dit concluderen N. Col c.s. uit hun meta-analyse die zij in het tijdschrift Breast Cancer Research van 19 mei beschrijven.
De onderzoekers bekeken twee gerandomiseerde trials en acht niet-experimentele studies, waaronder cohort- en case-control-studies. In deze studies kregen 1316 vrouwen na genezing van borstkanker hormoontherapie en 2839 kregen deze therapie niet. De gerandomiseerde trials wijzen uit dat vrouwen die hormoontherapie krijgen, 3,41 keer meer kans hebben dat ze weer borstkanker krijgen dan vrouwen die geen hormonen gebruiken. De niet-experimentele onderzoeken beweren juist dat hormoontherapie deze kans verlaagt met een factor 0,64.
Col en collega’s zien in de niet-gerandomiseerde studies tal van potentiële valkuilen. Voorbeelden hiervan zijn: selectie van gezondere vrouwen voor hormoontherapie, een potentieel verstorend effect van hormoontherapie op mammografie en publicatiebias in het voordeel van studies die een voordeel van de therapie aantonen. De auteurs waarschuwen dan ook dat alleen data van gerandomiseerde trials betrouwbare informatie bieden over het effect van hormoontherapie op de recidive van borstkanker.
(Mei 2005)

 

    Printen