Nieuwe verklaring diabetes en hart- en vaatziekten bij overgewicht

Als de hypothese klopt, biedt dat nieuwe aanknopingspunten voor het voorkomen van deze ziekten.

Overgewicht gaat gepaard met een verstoorde opname van suikers in spieren. Hierdoor ontstaat er grote kans op het krijgen van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De falende glucoseopname wordt waarschijnlijk veroorzaakt door ontstekingsstoffen uit vetweefsel. De onderzoekers van het VUmc hebben nu vetweefsel ontdekt dat zich bij vetzucht ophoopt in spieren en om bloedvaten heen. Dit is een belangrijke reden om aan te nemen dat dit vet in spieren  de opname van glucose verstoort, wat leidt tot diabetes type 2. Daarnaast kan vetophoping rond bloedvaten leiden tot de verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Met deze ontdekking ontstaat een beter inzicht in de manier waarop vetzucht leidt tot diabetes en hart- en vaatziekten. Therapeutische mogelijkheden liggen in het verschiet omdat verwijdering van deze vetcellen diabetes en hart- en vaatziekten bij mensen met overgewicht op den duur zou kunnen voorkomen.

De resultaten van deze studie zijn afgelopen vrijdag als hypothesepaper in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Lancet’ gepubliceerd.

Bron: VUmc (Mei 2005)

 

    Printen