Schimmel krijgt malaria klein

Wageningse onderzoekers hebben vastgesteld dat een schimmel het aantal malariainfecties fors naar beneden kan brengen. De schimmel remt zowel de mug als de parasiet in zijn ontwikkeling. Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science publiceert vandaag het onderzoek.

Het is een eerste stap op weg naar de biologische bestrijding van malaria, een ziekte die jaarlijks 400 miljoen mensen treft, met name in Afrika. Malaria maakt meer dan één miljoen dodelijke slachtoffers per jaar.

Veldonderzoek van Wageningse entomologen in een dorpje in Tanzania heeft aangetoond dat de aanpak van malaria met een schimmel in het vrije veld kan werken. Ze impregneerden zwarte katoenen doeken met sporen van de schimmel Metarhizium anisopliae, die zij in tien woningen aan plafonds en muren ophingen. Zodra een uitrustende mug de sporen aanraakte, ontkiemden deze en drongen het insect binnen. Door de schimmel raakte de mug verzwakt waardoor hem de lust verging te steken.

In de woningen met geïmpregneerde doeken bleek bijna een kwart van de muggen met de schimmel besmet. Daardoor nam het aantal infectueuze beten per persoon af van 264 tot 64 per jaar. Mogelijk kan dat verder worden teruggedrongen. De Wageningers bereiden nu een grotere veldstudie voor om de veiligheid en effectiviteit van de schimmelbestrijding in kaart te brengen.

(Juni 2005)  

 

    Printen