Nederlandse regering pakt vetzucht niet goed aan

Het Nederlandse kabinet pakt de toenemende vetzucht slecht aan. Dat vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg inconsistent.  In het NRC noemt de raad het beleid teleurstellend, inconsistent en veel te afwachtend. Er wordt door de regering te weinig gedaan met adviezen van de raad uit 2002, zoals meer gymlessen op school en een verbod op reclame voor junkfood rond kinderprogramma's.

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, twee keer zo veel als 25 jaar geleden. En het aantal blijft groeien. Een op de tien heeft obesitas, ernstig overgewicht. Vooral allochtonen en sociaal-economisch zwakkeren zijn te zwaar.

,,Als ik kijk naar deze enorme epidemie'', zegt RvZ-voorzitter Sanders, ,,dan rechtvaardigt dit probleem een kabinetsstandpunt. ,,De epidemie heeft het karakter van een sluipmoordenaar. Als dit zo doorgaat, komt er voor het eerst in de geschiedenis een generatie die haar eigen kinderen overleeft.''  We moeten vetzucht in de kern kunnen bestrijden, vooral bij allochtonen, sociaal-economisch zwakkeren en kinderen.'' Opmerking van de minister: Het kabinet vindt dat Nederlanders zelf verantwoordelijk zijn voor hun eetgedrag.

(Juli 2005) (Opm. Het standpunt van de minister is hetzelfde als in Amerika, de politiek durft geen verantwoording te nemen bang voor de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, maar ja wie weet want hoe lang heeft het niet geduurd met rookverboden)

 

    Printen