Slanker met een klontje suiker in de koffie ?

Met een klontje suiker in de koffie of thee loop je aanzienlijk minder kans om dikker te worden. Dat blijkt uit een Deense studie bij 5.200 mannen waarvan de resultaten verschenen in de krant Jyllands-Posten. Volgens professor Finn Gyntelberg, verbonden aan het Bispebjerg-ziekenhuis in Kopenhagen, gaat het "slechts om vaststellingen" en moet nog worden onderzocht of het de combinatie van koffie en suiker is die ervoor zorgt dat de eetlust afneemt. Mogelijk zorgt net die combinatie ervoor dat er hormonen vrijkomen die de eetlust afremt.
"Wie twee klontjes suiker gebruikt bij elke tas koffie of thee, en gemiddeld 5 à 6 kopjes per dag drinkt, loopt 40 procent minder kans om bij te komen dan wanneer hij dezelfde hoeveelheid koffie of thee drinkt zonder suiker", meent Gyntelberg. Het onderzoek kadert in een grootschalige studie die al sinds de jaren '70 verbanden tussen obesitas, alcohol, tabak, koffie en lichamelijke activiteit, onderzoekt.
"De resultaten tonen een verband tussen overgewicht en koffie en dat is erg interessant want dergelijke informatie troffen we nog nooit aan. Als onze hypothese juist blijkt, zouden we de hele dag door klontjes suiker moeten eten om slank te blijven", lacht de professor. De suiker bevat wel calorieën, maar niet zoveel als het voedsel dat we zonder de gezoete koffie naar binnen spelen, merkt de professor nog op. (SCS/AHS, belga) 
(Juli 2005)

 

    Printen