Roken vergroot kans op lesbisch kind

Moeders die tijdens de zwangerschap roken, maken een grotere kans op een lesbische dochter. Dat beweert neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab van de Universiteit van Amsterdam in een blad voor oud-studenten dat deze week is gepubliceerd.
Nicotine en amfetamine verstoren wisselwerking hormonen
Swaab voerde kortgeleden een studie uit over de hypothalamus, een klein gedeelte van de hersenen dat onder meer hartslag en gewicht regelt, maar ook seksuele voorkeur. Volgens Swaab verstoren nicotine en amfetamine, stoffen die in sigaretten en afslankmiddelen zitten, de wisselwerking van de hormonen en de zich ontwikkelende systemen in de hypothalamus. Ook de aanleg voor agressie, depressie en schizofrenie worden er volgens hem door bepaald.
Daarnaast kunnen ook stress en het gebruik van aspirientjes tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind beïnvloeden, aldus de neurobioloog.
Mensen onderschatten gevolgen
Volgens de wetenschapper onderschatten mensen de gevolgen van stoffen die van buitenaf via het lichaam van de moeder de ongeboren vrucht bereiken. "Als een kind ademhaalt, goed beweegt, en geen zichtbare afwijkingen heeft, denken mensen dat het wel goed zit. Vijftien jaar later zal niemand nog een relatie leggen tussen de dingen die de moeder tijdens haar zwangerschap heeft gebruikt, en het gedrag van haar kind", aldus nog Swaab.
( Sept. 2005)

 

 

    Printen