Thee, appels en uien tegen longkanker.

Een hoge inname van thee, appels en uien beschermt tegen longkanker, beweren sommige studies. Dat klopt precies met wat Vincent de Boer ontdekte op onderzoeksinstituut Rikilt van Wageningen UR. Volgens zijn studie hoopt de stof die het beschermende effect waarschijnlijk veroorzaakt, quercetine, zich op in de longen.

In de jaren tachtig ontdekten biochemici dat stoffen uit groenten, fruit, granen en thee proefdieren beschermen tegen injecties met kankerverwekkende verbindingen. Sindsdien onderzoeken voedingswetenschappers die beschermende verbindingen. Zo ook Vincent de Boer. Hij bestudeert quercetine, een flavonoïde. Flavonoïden zijn polyfenolische verbindingen met antioxidante eigenschappen, die in planten voorkomen. Het hardste verband tussen flavonoïden en gezondheid dat onderzoekers tot nu toe hebben gevonden, is dat mensen die veel flavonoïden consumeren minder vaak hart- en vaatziekten krijgen.

‘Quercetine is de flavonoïde waarover het meeste bekend is’, zegt De Boer. ‘Maar toch weten we nauwelijks wat het precies in het lichaam doet. De vorm die je vindt in voeding wordt in de spijsvertering omgezet in andere vormen. Komt quercetine via het bloed bij de cellen, dan neemt de verbinding misschien weer zijn originele vorm aan. De enzymen die quercetine kunnen terugvormen hebben we trouwens gevonden.’

De Boer publiceerde deze zomer in de Journal of Nutrition een experiment waarin hij quercetine voerde aan ratten en varkens, en na elf weken keek in welke weefsels de concentratie het hoogste was. Het hoogste scoorden de longen, de testes en de nieren. In de longen was de concentratie van het mogelijk beschermende stofje tien procent van de concentratie in het bloed.

De Boers publicatie is een deel van zijn aio-project, dat in 2006 moet zijn voltooid. Samen met vier andere aio’s probeert De Boer de mechanisms of action van quercetine te achterhalen.  ( Sept. 2005)

 

 

    Printen