Goede nachtrust voor goede schoolprestaties

Een verstoorde nachtrust en slechte slaapgewoonten kunnen het denkvermogen en de schoolprestaties van kinderen negatief beïnvloeden, zo blijkt uit onderzoek.
De meeste kinderen hebben per nacht zo’n negen uur slaap nodig om optimaal te kunnen presteren op school. Een groot aantal kinderen haalt deze negen uur echter niet, bijvoorbeeld ten gevolge van het gezinsritme, het vroege begin van de schooldag en slaapstoornissen.
De onderzoekers hebben 21 studies naar het slaappatroon van kinderen en hun prestaties op school geanalyseerd. Daaruit blijkt dat een slechte slaapkwaliteit, een onregelmatig slaapschema en het laat naar bed gaan en vroeg weer opstaan samenhangt met verminderde schoolprestaties van kinderen.
Wanneer een kind slechtere schoolprestaties heeft, is het dan ook belangrijk om onder andere te kijken naar het slaappatroon van het kind, daar te weinig slaap kan bijdragen aan de verslechterde prestaties. Zo zou gekeken kunnen worden naar de regelmaat en duur van de slaap, de aard van het inslapen, het ’s nachts wakker worden en vermoeidheid overdag.
(Journal of School Health)
( Okt. 2005)

 

 

    Printen