Farmaceutisch bedrijf probeert besluitvorming over gezondheidszorg te beïnvloeden.

Volgens het Nederlandse dagblad de NRC heeft het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer uit New York heeft de conservatieve Edmund Burke Stichting de afgelopen jaren met 200.000 euro gesponsord. Zo wilde het concern het debat over de marktwerking in de Nederlandse gezondheidszorg beïnvloeden.

Oprichter Bart Jan Spruyt van de stichting bevestigt dat Pfizer, het grootste farmaceutische bedrijf in de VS (omzet 52,5 miljard dollar in 2004), een van de belangrijkste geldschieters was van de conservatieve denktank. ,,Pfizer sponsorde ons omdat wij voor marktwerking zijn. Natuurlijk heeft Pfizer het debat hier willen beïnvloeden. Wij hebben brochures over de gezondheidszorg gepubliceerd en bijeenkomsten georganiseerd.''

Volgens het weekblad De Groene Amsterdammer, dat deze week bericht over de banden tussen Pfizer en de Burke-stichting, heeft het bedrijf de steun deze zomer ingetrokken uit onvrede met de koers van de stichting.

,,De afgelopen jaren hebben we 200.000 euro van Pfizer gekregen. De helft daarvan nog dit jaar, dus ze zijn niet afgehaakt.” Zegt Jan Spruyt.

Eerder zei Spruyt in Trouw al dat de Burke Stichting het gevaar liep de onafhankelijkheid te verliezen door een van zijn sponsors. ,,Een farmaceutisch bedrijf wilde ons bijvoorbeeld alleen steunen als wij in ruil daarvoor stennis wilden schoppen tegen het nieuwe zorgstelsel'', zei hij toen. ( Okt. 2005)

 

    Printen