Door betere voedingsgewoontes is levensverwachting CF-patiënt enorm gestegen

De levensverwachting van patiënten met taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) in Nederland is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat melden onderzoekers van het UMC Utrecht vandaag in het vakblad Chest.

Kinderen met de levensbedreigende aandoening CF hebben ernstige luchtweginfecties en spijsverteringsproblemen. Slechts tien procent van de patiënten die in de vijftiger jaren van de twintigste eeuw werden geboren, haalden de leeftijd van 25 jaar. Sindsdien is de overlevingskans aanmerkelijk verbeterd: 60 procent van patiënten die in de zeventiger jaren werden geboren bereiken nu deze leeftijd.

Die verbetering gaat nog steeds door. Vrijwel alle patiënten die tegenwoordig worden geboren, zullen naar verwachting de volwassen leeftijd bereiken. Vooral de verbetering van voeding, het gebruik van antibiotica en de behandeling van de patiënten in speciale CF-centra hebben geleid tot deze sterke verbetering van de levensverwachting.

De Utrechtse onderzoekers constateren verder dat in Nederland minder kinderen met CF worden geboren dan verwacht. CF is een erfelijke aandoening. Kinderen krijgen alleen CF wanneer beide ouders drager zijn van de ziekte. Op basis van het aantal dragers van de ziekte in Nederland, kun je ongeveer 55 nieuwe patiënten per jaar verwachten. In werkelijkheid worden jaarlijks maar veertig tot vijfenveertig kinderen met CF geboren. Dat is waarschijnlijk het gevolg van prenatale diagnostiek. Ouders proberen op die manier de geboorte van een tweede kind met CF te voorkomen.
Bron: UMC Utrecht
(Nov. 2005) (Opm. Zo zie je maar waartoe gezonde voeding kan leiden.)

  

 

    Printen