Kwart Belgen heeft allergie

Eén op de vier Belgen heeft last van allergieën. Dat aantal blijft toenemen, zo blijkt uit pas vrijgegeven cijfers van de Astma- en Allergiekoepel.
De cijfers laten er weinig twijfel over bestaan dat astma en vooral huidallergieën in opmars zijn, vooral bij kinderen en jongeren.
Onderzoek wees uit dat drie op de tien schoolkinderen last heeft van allergische reacties. Eén op de acht heeft astma. Een kwart van de 13- tot 21-jarigen lijdt aan hooikoorts. "Nieuw onderzoek schrijft onze overgevoeligheid voor allergieën deels toe aan de kleine gezinnen, waardoor pasgeborenen aan minder infecties worden blootgesteld", zegt Erica Colen van het Astmafonds. "Daardoor blijft hun afweersysteem slapen. Wanneer kinderen daarna aan een infectie worden blootgesteld, staan ze weerloos."
Ook de knuffels van de kinderen spelen een rol. "Dat zijn vergaarbakken voor huisstofmijten. Kinderen reageren daar allergisch op", aldus Colen.
Hoofdarts Hilde Franckx van het Zeepreventorium in De Haan heeft nog een andere uitleg. "Vooral de toegenomen dieseluitstoot zorgt voor steeds meer allergieën. Plus het feit dat we onze huizen zo super isoleren en, zeker nu de stookoliekosten zijn gestegen, we veel te weinig verluchten." (Nov. 2005) (Opm. Over het voorkomen van allergie staan bij dit nieuws verschillende onderzoeken, over het simpel reinigen van de lucht binnen kijk bij "voeding"advies)

  

    Printen