Over twintig jaar rekening van alcoholmisbruik

– Overmatig drankgebruik door de jeugd heeft rampzalige gevolgen voor de toekomst. De komende jaren zal het aantal mensen met lichamelijke ziekten en psychische stoornissen sterk stijgen. Deskundigen signaleren al een toename van het aantal jonge patiënten die aan de geheugenstoornis Korsakov lijden.

De helft van de jongeren van vijftien jaar drinkt elke week alcohol. Vooral in combinatie met slecht eten is dat zorgelijk, zeggen gedragsneuroloog K. Arts van kliniek De Gelderse Roos in Wolheze en M. Verbaten, oud-hoogleraar psychofarmacologie. Alcohol heeft op jonge leeftijd desastreuze gevolgen, omdat in de puberleeftijd het voorste deel van de hersenen ’gaat rijpen’. Die frontale hersenschors is verantwoordelijk voor iemands persoonlijkheid. Alcohol kan dat rijpingsproces verstoren.
„Er komt een ramp op ons af,“ zegt Arts. „We zijn een generatie aan het kweken waarbij straks persoonlijkheidsstoornissen veelvuldig voorkomen.“ In zijn praktijk ziet hij steeds meer jonge patiënten met een Korsakov-syndroom, een ernstige geheugenstoornis als gevolg van te veel drinken en slecht eten. Ook andere drankgerelateerde ziekten als maag- en slokdarmkanker en leverbeschadigingen zullen in de toekomst vaker voorkomen. „Over twintig jaar wordt de rekening gepresenteerd“, voorspelt Arts.
Oud-hoogleraar M. Verbaten van de Universiteit Utrecht noemt het ’niet verrassend’ dat het aantal jonge Korsakov-patiënten toeneemt. In 1960 dronk iemand gemiddeld nog – omgerekend – 2,6 liter pure alcohol per jaar. In 2003 was dat al 7,9 liter. „Dus is het logisch dat het aantal probleemdrinkers stijgt en daarmee het aantal patiënten met Korsakov en een reeks andere gezondheidsklachten.“
Verbaten noemt het ’een volkomen onbegrijpelijke stap’ dat dit jaar de accijnzen voor gedistilleerd zijn verlaagd. In 2001 was het aantal liters pure alcohol per hoofd van de bevolking nog 8,1 liter. „De daling in 2003 was het gevolg van de duurdere sterke drank. Maar een borrel wordt nu goedkoper. Zo laat de regering het behoorlijk afweten.“
De deskundigen zeggen dat voorlichtingscampagnes de jeugd er amper van weerhouden om te drinken. Het is volgens hen beter om prijzen te verhogen en het aantal verkooppunten te verminderen.
( Januari 2006) 

 

  

    Printen