Vuile lucht kost jaarlijks tienduizenden mensenlevens.

– Te veel fijn stof en ander vuil in de lucht kost Nederland jaarlijks ten minste 4 miljard euro, en wellicht wel 40 miljard. Dat geld zit vooral in veel vroegtijdige sterfgevallen en extra kosten voor de gezondheidszorg. Dat concludeert onderzoeker Kiek Singels van het milieuadviesbureau CE. Hij presenteert zijn bevindingen tijdens het congres Fijn stof en longen.

De vuile lucht zorgt voor meer ziekten aan longen en luchtwegen. „Bovendien wordt de ontwikkeling van longen bij kinderen door fijn stof belemmerd”, aldus Singels. Luchtvervuiling resulteert zodoende in meer ziekenhuisopnames en meer medicijngebruik.
De extra gezondheidszorg kost ongeveer een kwart van de geraamde 4 miljard euro. Het merendeel van de kosten wordt veroorzaakt doordat mensen te vroeg overlijden. Het gaat dan om mensen die tot tien jaar eerder sterven.
Singels maakt in zijn onderzoek onderscheid tussen kortdurende en langdurende blootstelling aan fijn stof. Per jaar sterven in Nederland ongeveer 3000 mensen als gevolg van relatief korte inademing van vuile lucht. Langdurige blootstelling vraagt aanmerkelijk meer slachtoffers. Amerikaanse onderzoekers becijferen dat als gevolg daarvan jaarlijks 18.000 Nederlanders vroegtijdig overlijden.
De geraamde 4 miljard euro aan maatschappelijke kosten is volgens Singels een ondergrens. De schade die langdurige blootstelling aan vuile lucht veroorzaakt, kan volgens hem „ook oplopen tot 40 miljard euro per jaar”.
Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) heeft de strijd aangebonden met de vuile lucht. Het kabinet heeft vorig jaar 900 miljoen euro uitgetrokken om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren door bijvoorbeeld roetfilters in dieselauto’s te stimuleren. Nederland hoopt in 2015 te voldoen aan de Europese normen voor schone lucht.

(Juni 2006) 

 

 

    Printen