Fruit, groenten en vis tegen darmkanker

Meer fruit, groenten en vis eten en minder vetten verbruiken, zijn doeltreffend om de ontwikkeling van darmkanker te vermijden. Dat staat in een rapport van het Belgische Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Colorectale kanker of dikke darm- en rectumkanker is na prostaat- en longkanker bij mannen en borstkanker bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker in België. Het screenen van vijftigplussers zou ook doeltreffend zijn om de ziekte te bestrijden.
Meer fruit en groenten, vis en gevogelte eten en rood vlees en vetten zo veel mogelijk vermijden, zouden het aantal colorectale kankers met 30 tot 40 procent kunnen verminderen, staat in het rapport. Ook lichaamsbeweging is noodzakelijk. Rokers hebben dan weer meer risico op colorectale kanker.
Patiënten bij wie in de familie al darmkanker werd vastgesteld of die eerder darmproblemen hadden, zouden zich al vanaf hun 25ste regelmatig moeten laten onderzoeken, luidt het.
In 1998 werd bij 47 op 100.000 mannen in België dikke darmkanker vastgesteld. Bij vrouwen waren er 31 diagnoses. Dit cijfer stijgt geleidelijk met de leeftijd. Van 1985 tot 1998 is de frequentie van colorectale kanker niet significant gewijzigd. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid wijst er wel op dat het aantal gevallen door de vergrijzing van de bevolking wel zal toenemen. Bovendien komt colorectale kanker minder voor in Wallonië dan in Vlaanderen, en dit zowel bij vrouwen als bij mannen. Een verklaring voor deze regionale verschillen is er niet.
In vergelijking met andere Europese landen komt colorectale kanker in België, maar ook in Nederland, Duitsland en Oostenrijk het vaakst voor. Ook het aantal sterfgevallen door de ziekte ligt in deze landen hoger.
Volgens het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid zou België alvast actie kunnen ondernemen door een werkgroep met vertegenwoordigers van de federale en gewestregeringen op te richten, die de functionaliteit en modaliteiten van een nationaal screeningsprogramma voor colorectale kanker bestudeert.

http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/crospnl/colorectal_nl.pdf  (Okt. 2006)  

 

 

 

    Printen