Milieuvervuiling heeft wel degelijk gevolgen voor gezondheid

De concentratie van vervuilende stoffen die volwassenen opnemen, heeft wel degelijk inwendige biologische gevolgen die zich kunnen uiten in gezondheidsproblemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Steunpunt Milieu en Gezondheid bij zo'n 1.600 Vlamingen tussen de 55 en 65. Daarbij maakt het weinig verschil of iemand op het platteland of de stad woont.
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap voerde het Steunpunt vijf jaar lang een onderzoek uit onder de naam Vlaams Humaan Biomonitoringsprogramma, dat blootstelling aan vervuilende stoffen en gezondheidseffecten van milieuvervuiling moest opmeten. Daarvoor werden in acht gebieden bloed en urine van 1.583 volwassenen onderzocht.
Eerste vaststelling van de onderzoekers is dat het gebied waar men woont wel degelijk een invloed heeft op de gehaltes van vervuilende stoffen in het lichaam, maar daarom niet op de meest voorspelbare manier. "Het is niet noodzakelijk zo dat landelijke gebieden minder vervuild zijn dan stedelijke- of industriegebieden", zegt professor Nik van Larebeke, woordvoerder van het Steunpunt.
"In die landelijk gebieden vinden we bijvoorbeeld sterk verhoogde concentraties van chloorverbindingen zoals PCB's en restanten van de pesticide DDT, die toch al jarenlang verboden is. Niet alleen de plaats waar iemand woont, heeft invloed op de blootstelling aan vervuilende stoffen, maar ook het geslacht, de leeftijd, de voeding en of iemand al dan niet rookt, aldus de professor.
Naast de zuivere meting van de aanwezigheid van milieuvervuiling ging het steunpunt ook na of de vervuilende stoffen ook een invloed hadden op de gezondheid. "Of er een rechtstreeks gevolg is voor de gezondheid is nog niet duidelijk", geeft professor van Larebeke toe, "maar het is wel zeker dat er biologische gevolgen zijn. Zo stellen we vast dat bij mensen die rond verbrandingsovens wonen, in de regio Antwerpen, rond het Albertkanaal en in Olen, een aantal genen die verband houden met het ontstaan van kanker duidelijk meer aanwezig zijn."
PCB's lijken dan weer allergieën en astma te onderdrukken, maar net als hexachloorbenzeen geven ze meer kans op diabetes. Ook significant is dat een hogere blootstelling aan polyaromatische koolwaterstoffen (PAK's), die veel voorkomen in fijn stof, kanker in de hand werken. 

Meer informatie: http://www.milieu-en-gezondheid.be/Resultaten/Volwassenen/studiedag.html (Dec. 2006)  

 

 

 

 

    Printen