“Nieuwe” richtlijnen goede voeding.

Voor het eerst sinds twintig jaar komt de Nederlandse Gezondheidsraad met nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Toch staat er weinig nieuws in.
Veel adviezen van de Gezondheidsraad worden al jarenlang door wetenschappers verkondigd. Het Voedingscentrum gaat de adviezen van de Gezondheidsraad binnenkort verwerken in de schijf van vijf. De minister van Volksgezondheid, Hans Hoogervorst, wil eigenlijk dat ook bewegen in de schijf wordt opgenomen. In de Belgische schijf van vijf zijn al een zwemmer, een fietser en een hardloper te zien.
De wens van Hoogervorst sluit aan bij de richtlijnen voor gezonde voeding van de Gezondheidsraad. Daarin is namelijk ook voor het eerst een hoofdstuk bewegen opgenomen. De Raad komt met het weinig verrassende advies aan gezonde mensen om minimaal een half uur per dag te bewegen. Mensen met overgewicht zouden dagelijks een uur intensief met hun lichaam aan de slag moeten.

Gezonder eten en meer bewegen vragen echter wel om voedings- en bewegingsbeleid

Wetenschappelijk onderbouwde en vervolgens naar de praktijk vertaalde richtlijnen brengen echter niet automatisch met zich mee dat mensen gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Daarvoor komt meer kijken. Hiertoe staan de overheid diverse beleidsinstrumenten ten dienste, van regelgeving en voedingsvoorlichting tot bevordering van een gezonde leefstijl via het onderwijs en afspraken met het bedrijfsleven. Het bedrijfsleven zelf kan ook het nodige doen. Belangrijk zijn productontwikkeling en productaanpassing conform de in dit advies aanbevolen wijzigingen in de samenstelling van de huidige voeding. Ook kan de consument aan de hand van een begrijpelijke etikettering worden geďnformeerd over de energetische waarde en de voedingsstoffensamenstelling van producten. Het volledige rapport: http://www.gr.nl/pdf.php?ID=1478&p=1 (Dec. 2006)  (Opm. Op onze site hoeft u geen 20 jaar te wachten op echt nieuwe adviezen!)

 

 

 

 

    Printen